lørdag 6. mars 2010

GENERASJON.COM

I denne leksjonen skulle vi sette oss inn i Tønnesens bok ( forord og kap. 1-3) og skrive et innlegg i studiebloggen rundt tematikken.
Boka Generasjon.com er skrevet av Elise Seip Tønnesen og handler om barn og unges mediekultur. Tønnesen har fulgt en gruppe barn fra de var 4 år og frem til 15 års alderen i perioden 1993-2005.
I denne perioden har det skjedd en medierevolusjon og Tønnesen omtaler disse barna som "Sesamgererasjonen". De er den første generasjonen i Norge som har vokst opp med et kommersielt flerkanaltilbud på fjernsynet, mobiltelefoner, datamaskiner og Internett. Siden teknologien er i rask endring, lærer de unge å sette seg inn i og lære seg ny teknologi. Dette lærer de av jevnaldrende, ikke av foreldre eller lærere.Tønnesen sier at barn- og unges mediebruk er:
  • meningsfylt
  • aktiv og deltagende
  • jevnaldrende er hverandres læremestere
  • mobil
  • global
Tønnesen tar opp temaer som kjønnsroller, lesing, utvikling av tekstkompetanse og sammensatte tekster. Det er stor forskjell på gutter og jenters bruk av mediene. Guttene liker spill, musikk, video og teknisk utstyr. Jentene liker best chat og e-post. De bruker datamaskinen som oppslagsverk istedenfor bøker, telefonkatalog o.l. Diesse ungdommene gjør flere ting samtidig. De leser, hører på musikk, surfer rundt på Internett osv.


Jeg syntes det er skremmende hvor fraværende foreldre og skolen er på dette området. Der har vi virkelig en jobb å gjøre! I allefall bør skolen være i takt med utviklingen. Skolen skal jo forberede elever både til arbeidslivet og samfunnet generelt. IKT- kunnskaper blir da en viktig kunnskap. Skolen må gi elever både teknisk kunnskap og kunnskap om sosiale regler på Internett. Når vi tenker på hvor fort utviklingen på dette området går, er det viktig at skolen får penger til utstyr og til videreutdannelse av lærere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar